urheiluvammojen hoito-ohjeita.

IMG_06191

Ideaalisessa urheilijan maailmassa, jokainen harjoitusminuutti olisi 100%:sti kivuton. Todellisuudessa moni urheilija kärsii pienestä, tai hieman suuremmasta, häiriötekijästä. Uimareilla olkapäät, juoksijoilla penikat, ja lähes kaikilla urheilijoilla edellispäivän treenin tuoma lihasarkuus. Häiriötekijät eivät välttämättä vaadi treenitaukoa, mutta eivät myöskään anna urheilijan nauttia treenaamisesta täysillä.

Olen 1,5 viikkoa ollut juoksematta. Syynä on rasitusvamma, vasemman säären etuosassa. Tibialis anterior- lihaksen (sääriluun vieressä, ulkosyrjällä) yläosan kiinnityskohta on revähtänyt, ja näin ollen jalka ei kestä juoksua, heikosti kävelyäkin. Myös kipeytynyt penikka tuo lisämaustetta. Syy rasitusvammoihin on liian nopeasti, liian paljon.
Ajattelin hieman kertoa erilaisista hoitokeinoista, joita olen kyseisiin rasitusvammoihin kokeillut. 
Tibialis anteriorin revähdyksen hoitokeinot:

1. Lepo: henkisesti raskas hoitomuoto. 
2. Kylmä: paras tapa on pakastaa jääpaloja, ja sivellä jääpalalla kipeytynyttä aluetta. Tehokkaasti jäädyttää ihonalaisen lihaksenkin, eikä vain ihoa. 
3. Tuki: vähennä revähtäneen alueen rasitusta esim. kinesio -teippauksella

Penikan/penikoiden hoito-ohjeet:

1. Lepo: penikkatauti on lihasaitio-oireyhtymä, eli lihas kasvaa nopeammin kuin lihasta ympäröivä lihaskalvo. Lihaskalvo kiristyy ja estää lihaksen verenkiertoa/toimintaa. Mitä enemmän treenaat, sitä enemmän lihas kasvaa ja paine lihaskalvon sisällä suurene -> kipu pahenee.

2. Kylmä: jääpala-systeemi toimii tässäkin tapauksessa parhaiten!

3. Hieronta: koska kyseessä on faskian eli lihaskalvon kireys, perinteinen LIHAShieronta ei välttämättä paranna tilannetta. Näin ollen varaa aika hierojalle, joka osaa faskia-hieronnan!

4. Venyttely: penikkatauti voi johtua myös kireistä akillisjänteistä ja pohkeista. Käytä foam rolleria, tennis-ja pilatespalloja yms.

5. LPG-hoito: alipainehierontaa, jolla pystytään tehostamaan lihaksen aineenvaihduntaa, parantamaan palautumista(n.30%), edistämään paranemista ja vähentämään turvotusta. Hoitomuoto on vielä hieman tuntematon urheilijoiden keskuudessa, mutta mm. Kiira Korpi ja monet jalkopallomaajoukkueet käyttävät kyseistä hoitomuotoa. Itse kävin viime viikolla LPG-hoidossa kolme kertaa, ja voin suositella. Lievitti tehokkaasti penikkaoireita! Tulen jatkossakin käyttämään kyseistä hoitomuotoa edistääkseni palautumista ja ehkäistäkseni rasitusvammoja.

– Liisa

Just a sec